130 Metre Teknik Dalış Raporu


   https://www.youtube.com/watch?v=S7pkqfJoYVk           

130 Metre Kaş-Çoban burnu Dalış Raporu (04.07.2010)

4 Temmuz 2010, tarihinde, Kaş/Antalya bölgesinde, detaylarını belirttiğimiz dalışımızı gerçekleştirdik. Dalış ekibimizi, Ali Hakan EĞİLMEZ, Alper Burak KÜÇÜKKARAMIKLI, yüzey destek ekibini İlker Ecir’den oluşturduk. Bu dalışı , yapmamızdaki hedefimiz, aslında birkaç tane idi. 1’ci hedefimiz, gaz dolumu vedalış kısmına kadarki her evreyi , kendimizin planlayıp, bu süreçteki doğruları ve hataları test etmekti. 2’ci hedefimiz, eğitimi verdiğimiz teknik dalış kurslarının , pratik bir uygulamasını gerçekleştirmek. 3’cü hedefimiz, ileride yapmak istediğimiz daha derin dalışlara, teknik bir altyapı oluşturmaktı. Dolaylı hedefler olarak bahsedebileceğimiz, zorlu ortamlar, batık, mağara,bilimsel araştırma gibi çalışmalarda, teknik altyapı desteği vermek, birebir dalarak, bu ortamlardaki bilgi eksikliklerini gidermekti. Hedeflerimizi alt alta topladığımızda, varmak istediğimiz sonuç, dalışın bu zor disiplininde, dalış camiasına toplam bir fayda üretebilmektir. İndiğimiz metreden ziyade, o metrelerde geçirdiğimiz zaman birinci önceliğimiz olarak belirlenmiştir.

Dalışın planlanması:

150 metre olarak kararlaştırılan dalışımızın ana dip zamanını 10 dakika, toplam dalış süresini138 dakika olarak belirledik. Bu bağlamda seçilen gaz oranları, bu metrelerde karşımıza çıkabilecek, oksijen zehirlenmesini ve nitrojen narkozunu elimine edebilecek oranlarda tutuldu. İstanbul ikitelli de yaptığımız gaz karışımlarında zaman olarak 8 saatlik bir çalışmayı gerektirdi. Toplamda 2 dalgıç 10 tüp kullandı, kişi başına üstümüzde taşıyacağımız ekipmanın toplam ağırlığı 100kg geçmekteydi. Bu bağlamda, gerek dip zamanının kısalığı, gerek metrenin fazla oluşu, apiko dalış tabir ettiğimiz(dikey referansız iniş) tarzını benimsedik. Tabi ki bu derinliği hemen bulabilecek profil Kaş’ın Kanyon bölgesi açıkları yada Sarı ot adasının güney duvarında olabilirdi. Ana kriterlerimizi bu şekilde belirledikten sonra, gaz dolum ve ölçümlerini yaptık. Çok ufak farklarla ikimizin dalış profilleri ortaya çıktı. 150 metre dalışının olabilmesi için, 10 dakika içinde bu metreye inip yükselmemiz ve yükseliş esnasında, beklemelerimiz yaparken değişik gaz opsiyonlarımızı kullanmamız gerekiyordu. Sonuçta ana dalış planın yanında 5 adet yedek dalış planımızı, kısa sürede dönme, daha uzun kalma, deko gazlarının çalışmaması durumunda dalışı eldeki gazlarla nasıl bitirebiliriz  diyerek, planlarını gaz kullanım optimizasyonu ile hesaplayıp(burada 1/3 yani eldeki gazın sadece 3 de birini kullanacak, diğer 2 oranını acil durum için kullanmak üzere ) hesabımızı yaptık. Tabi ki kullandığımız 2x15 litre tüplerin manifold sistemi ile birbirine bağlanmış olması, herhangi bir regülatörün serbest akışa geçmesi durumunda, eldeki kalan gazı tutabilme imkanı yaratıyordu.Ana dalış planlarımızı ve yedek planlarımızı ,yazı tahtalarımıza ve tüplerimizin üstüne yazdıktan sonra, bunları kaybetmemiz durumunda dalışı yönetebilecek bilgisayarlarımızda üstümüzde bulundurduk. Artan derinliklerdeki ışık kaybolmasını engellemek için, uzun süre yanabilen bu derinlikteki basınca dayanabilen(600 metre testli 12 saat yanabilen Solus 2500 marka 50 wat led) fenerlerimiz kullandık. Regülatör seçiminde uzun zamandır kullandığımız, Poseidon, Apeks ve Aqualung marka 1ci kademeleri tercih ettik. Bc olarak Oms marka 60libre çift power inflatörlü teknik dalış bc si tercihimiz oldu. Gaz analizlerinde Teledyne marka mixcheck yapabilen (helium oksijen oranlarını) analizör. Tüp dolumunda, Riks yağsız kompresör, Haskel booster kullanıldı. Bütün malzemenin İstanbul’dan Kaş’a taşınması , tekneye transferi tarafımızdan gerçekleştirildi.

Dalış:

Temmuz ayı , Kaş dalış merkezlerinin en yoğun dalış yaptığı, suyun en sıcak olduğu zamandır. Özelikle su ısısın yüzeyde 30 derece olması, dipte(18 derece ölçülmüştür), yapılacak uzun dekolarda, hipotermi riskini en aza indirmiştir. Dalış bölgesine vardığımızda , gerek dalacağımız dalış merkezinin yoğun olması, ayrıca 3 gün sürmesi planlanan, serbest dalış rekorunun organizasyonunda bu dalış merkezinde yapılacak olmasından dolayı,  4 gün dinlenerek zaman geçirdik. Bu zaman zarfında planlarımızı tekrar kontrol ederek, şartları değerlendirdik. Serbest dalış organizasyonun uzaması bize sadece 1 gün bıraktı. O gün gitmeyi planlanan yer olan Kanyon bölgesi, teknedeki dalıcıların bu bölgede dalma zorluğu çekebileceği endişesi ile kıyıya daha yakın olan, nispeten derinliği daha az en derin yeri 40 metre olan Çoban burnu mevki olarak değiştirildi. Tabi elde olmayan sebeplerden bu noktada dalış yapılacak olması, bizim tüm planlarımızı sekteye uğrattı. Şöyle ki; kıyıdan bizim 150 metreyi bulmamız için yüzeyden, bütün malzemeleri kuşandıktan sonra açığa 600 metre kadar yüzmemizi gerektiriyordu. Ancak derinlik konusunda tam emin olamadığımızdan derinliği revize ederek 130 metre olarak planladık. Bütün dalış ekipmanlarını üstümüze aldıktan sonra, teknenin bize göre güney kısmına doğru açıktan ve yüzeyden, yavaş-yavaş yüzmeye başladık. Teknik dalışla uğraşanlar bilirler, bu kadar ekipmanla 600 metre açığa yüzüp , sonra dalışı gerçekleştirmek çok kolay bir şey değildir. Ama içimizdeki zoru başarma arzusu, kondisyonumuz ve kendimize güvenimizin tam oluşu, bu yüzüşü gerçekleştirmemizi sağladı. Yaklaşık 600 metreyi 45 dakika yüzdükten sonra, 5 dakika dinlenerek, dalışımıza başladık. İlk inişte geldiğimiz metre hayal kırıcıydı. Çünkü 80 metrelik düz dip platoya gelmiştik, hemen haritalarda derinlik sınırını 130 metre veren Güney yamacına doğru hızlıca palet vurarak ilerlemeye başladık, ilk inişi 2 dakika içinde yaptığımızdan 5ci dakikada 95 metreyi seçerken, profilin düşey dikey olarak derinleştiğini fark ettik. Bu noktada biraz daha hızlı palet vurarak 8’ci dakikada 115 metre 10’cu dakikada 130 metreyi bulduk. Tabi bu esnada etraftaki, büyük ahtapot yuvaları, iri böcekler, su ısısının 18 derece olması itibariyle, kendilerine yaşam olanı bulan mercanlar, dikkatimiz çekmekteydi. Dönüş yolunda ilk durağımız 89 metredeki deep stop olan 2 dakikayı yaparken, bu dalıştaki hissedilen boyutu tarif etmek zor, sonrasında tekneye dönene kadar, ilgili deko beklemelerini yaparak, gaz değişimleri ve tüplerimiz değiştirerek, yüzeyden yüzerek yüzdüğümüz bölümü dipten yüzerek geri gelerek teknenin dibinde bitirdik. Hızlı yüzme hesapladığımızdan daha çok hava tüketmemize neden olmuştu, birazda dalış bilgisayarımız normal plandan 10 dakika daha fazla bizi son dekoda tutmuştu. Dalışın bitiminde, bilgimizin ve tecrübemizin bütün faydalarını hissettik.

Sonuç olarak hedeflerimize ulaştık. Eksiklerimiz ve artılarımızı tecrübe hanemize yazdık. Dalışın planını ve krokisini ek olarak inceleyebilirsiniz.

DERİNLİK                                     DİP   ZAMANI                     GERÇEK ZAMAN

130M (TRIMIX 1)                                       10D                                      10D

89M                                                  2D                                        16D

68M                                                  2D                                        20D

58M                                                  2D                                        23D

48M (TRIMIX 2)                                          1D                                        25D

42M                                                  1D                                        26D

39M                                                   1D                                       27D

36M                                                  1D                                        29D

33M                                                   1D                                       30D

30M                                                  1D                                        31D

27M                                                   1D                                       33D

24M                                                   3D                                       36D

21M                                                   4D                                        41D

18M (%58O2)                                            4D                                       45D

15M                                                   5D                                        50D

12M (%74O2)                                            8D                                        58D

9M                                                    11D                                      70D

6M                                                    19D/58D(BAIL OUT)         89D/128D(BAIL OUT)

3M                                                     39D                                      138D     

 

GAZLAR:   TRIMIX 1  11/62

          TRIMIX 2  18/35

          NITROX 58

          NITROX  74

 

MALZEMELER  2X15 ÇELİK(TRIMIX1) 80CFTALU (TRIMIX 2), 80CFTALU(NITROX58), 80CFT ALU(NITROX74), OMS DOUBLE INFLATOR BC(60LİBRE), APEXTKS40 LONG HOUSE), POSEİDON EXTREME DEEP, AQULUNG COUSTOU 2 ADET, 1 ADET SOLUS 50WAT LED KANASTERLİ FENER, 1 ADET SUUNTO VYPER(DERİNLİK ÖLÇER), 1 ADET VR3, HANDERSON 7MM HYPERSTRECH ELBİSE, MARES AVANTİ QUATRO PALET, TECHNISUB LOOK MASKE, OMS MAKARA, SEEMAN PARAŞÜT.      

                 

 

Acil durum uygulamaları/Deko beklemesi atlanarak yüzeye çıkılırsa yapılacak uygulamalar.

01-Eğer 6 metre yada daha sığ'dan yükselirse ve kendini iyi hissediyorsa, 1 dakika içinde kaçırdığı metreye geri dönüp kalan dekosunu yapabilir. 1 dakika deko süresine eklenecektir.

02-Eğer 6 metre yada daha sığ'dan yükselirse ve 1 dakika içinde geri dönemiyorsa ve kendini iyi hissediyorsa, deko metresine dönüp bekleme süresinin 1,5 katını beklemelidir.

03-Eğer 6 metreden daha derinden yükseldiyse ve kendini iyi hissediyorsa(stand by dalıcı mevcut ve su koşulları izin veriyorsa;

-ilk deko bekleme duruağına geri dönmeli

-12 metre ve daha derindeki dekolarını yapmalı.

-Deko durakları arasını 1 dakika/metre hızında yükselmeli.

9,6,3 metre duraklarının sürelerinin 1,5 katını beklemeli

-Yüzeye çıktıktan sonra 30 dakika air window %100 oksijen solumalı.

 

Bize Ulaşın


Sosyal Medyada Biz

Bizi Takip Etmeyi Unutmayın !

İletişim

Email : hakan[et]divebubbleclub.com

Telefon : 0212 264 57 74

Adres :

İstinye mahallesi, Koru Caddesi No 4/2 Sarıyer İstanbul pk. 34460.