Beyşehir Pinarlı Ada(Sakçalı) Mağarası Dalış Raporu (03-05 EKİM 2018)


https://www.youtube.com/watch?v=uRlldh1q62A&t=233s

Beyşehir Pinarlı Ada(Sakçalı) Mağarası Dalış Raporu (03-05 EKİM 2018)

Hazırlık:

Ali Ethem Keskin tarafından 2017 senesinde yapılan bir yüzey araştırmasında, bildirilen ihbar sonucu Pınarlı ada mağarasına ön keşif dalışı yapmıştır. Tespitine göre mağaranın devamı olabileceği sonucuna varan Ali Ethem Keskin (AEK) sonra konuyu Doruk Dündar (DD) ve Ali Hakan Eğilmez (AHE) ile paylaşmıştır. Yapılan ön değerlendirmelerden sonra, ilgili mağaraya ön keşif dalışı/dalışları planlanarak ilgili tarihlerde iki gün boyunca toplam 8 dalış (2 AEK, 2 AHE, 4DD) yapılmıştır. Getirilen malzemeler İstanbul’dan AEK ve AHE tarafından, DD ise Almanya’dan getirmiştir. İlk gün yoğunlaşan fırtına yüzünden balıkçı teknesi adaya gitmek istememiş, ilk gün hazırlık ve planlama ile geçmiştir. Ertesi gün 30 dakikalık balıkçı teknesi ile yapılan yolculuk sonrasında adaya ulaşılarak dalışlar yapılmıştır. Mağaranın irtifada olması ayrıca göl içindeki bir adada bulunan mağaranın su dolu olması belki de mağarayı türdeşleri arasında tek olmasını sağlayacaktır.

Ali Ethem Keskin: IANTD rEvo CCR Trimix Diver, Doruk Dündar: TDI Advanced Trimix Diver & Rebreather Full Cave Diver IANTD rEvo CCR Trimix Diver, Ali Hakan Eğilmez: TDI Advanced Trimix Instructor ,

01.10.2018 günü AHE*,AEK* tarafından İstanbul’dan 10.00’da araç yüklenerek yola çıkılmıştır. 10 saatlik yolculuğun ardından Beyşehir’e varılmış, DD* buluşulmuş ve öğretmen evinde konaklanmıştır.

   1.Gün:(2.10.2018)

Sabah saat 0.800’da yapılan kahvaltı ardından, saat 10.30’da Beyşehir Gölündeki balıkçıya gidip dalış hazırlıklarına başlanmıştır.Fırtına sebebi nedeni ile dalışa çıkılmamıştır. Kullanılan ekipmanlar aşağıda listelenmiştir; İlk gün ekipman konfigirasyonları ve dalış hazırlıkları ile geçmiştir.

2.gün(2.10.2018)

Dalış ekipmanları ve Teknik malzemenin tekneye yüklenmesinden sonra adaya doğru yola çıkıldı. Ada’nın yanaşma iskelesi olmadığından emniyetli bir şekilde malzeme transferi yapıldı. 8-10 metre yukarı doğru yürüyüşten sonra mağara ağzına ulaşıldı. Mağara ağzı çöküntü galeri formunda olup, Beyşehir gölü oluşurken mevcut fosil mağaraya su dolarak bugünkü durumuna gelmiştir. Mağara içine teknik ekipmanlar kurulan ip düzenekleri ile emniyetli bir şekilde indirilmiştir. Ekipmanların içeride hazırlanmasından sonra ilk olarak AEK* ve DD* keşif ve hat çekme amaçlı ilk dalışı gerçekleştirmişlerdir. İlk dalış 9-10 metre derinlikte 38 dakika sürmüştür.

Bu dalışta AEK* ve DD* video ve fotoğraf görüntüsü elde etmişlerdir. 1 saat aradan sonra AHE* ve DD*mağaraya tekrar dalarak video çekimi ve ölçüm yapmışlarıdr. Bu dalış 38 dakika ve 9-10 metre derinlik arasında değişmiştir.

3.gün: Aynı şekilde malzemelerin taşınmasından sonra tekne ile ada’ya gelinmiştir.Aynı dalış ekipleri özelinde dalış yapılırken, bu dalışlarda video ve fotoğraf çekimi yapılarak mağara hakkında daha net bilgiler edinilmeye çalışılmıştır. Üç farklı noktada su örnekleri alınmıştır. Su ısısı 15-13 derece olarak tespit edilmiştir. Mağaranın giriş ağız irtifası ile gölün su irtifa seviyesi aynıdır. Penatrasyon hattı çekilecek noktaların tespiti ve sonraki aşamalar planlanmıştır. Dalış sonunda karaya dönülüp mevcut malzeme yıkanıp temizlenerek bakımları yapılmıştır

4.gün: Kahvaltı sonrası AHE* Antalya’ya AEK* ve DD* İstanbul’a 10 saatlik yolculuk sonrası ertesi gün dönmüştür.

Ekipman Detayları.

Ali Ethem Keskin:

Elbise: Dui San Diego kuru elbise, Hollis F1 palet, rEvo micro size expedition Ccr, O2 + air dil, air bail-out Al 7lt, kask ve muhtelif fenerler, Nexus Housing for Nikon D800+ Olympus TG5

Ali Hakan Eğilmez:

Elbise: Poseidon kuru elbise Palet-maske:subgear-aqualung-Aqualung Tüp:1*7 çelik -1 adet 7 lt Alüminyum 1 adet 5 litre alu Dalış Bilgisayarı:-Suunto vyper Regülatör :Apeks ATX40-Apeks AT20-2*  Video: Işık sistemi Işıklar, sub gear, İkilite, dive techniques, Gopro hero 4 black edition camera Hollys sidemounth Bc.

Doruk Dündar:

Elbise: Dui San Diego kuru elbise, mares avantiquattro+ palet, rEvo standard size expedition Ccr, O2 + air dil, air bail-out 80cuf + 7lt, kask ve muhtelif fenerler

Mağara Haritası:

Dalış hazırlıkları sırasında , ekip 2 grup olarak dalmıştır. Dalış grupları ve planlamaları: 10-09 metre  40-38 dakika olup,8 dalış yapılmıştır. Dalış anında hava durumu ve su şartları:  Su sıcaklığı: max 15-min 13 °C Atmosferik basınç:1020 mbar Dalga boyu:0-0,5 mt  Rüzgar-Hava durumu:N/NE 15 kmh, zaman zaman 23-24 kmh şiddetinde fırtınamsı rüzgar. Güneşli. 28 °C İrtifa: 1103 metre

Derinlik 17 Metre, Uzunluk: 118.5 Metre. 

Problem Detayı:

01-Fazla malzeme ile Beyşehir tipi balıkçı kayıkları rüzgarlı havada yetersiz kalıyor.

02-Mağaranın kuru kısmının son bölümü yaklaşık 1,5 metrelik bir çekilme yaşamış, çekilmenin olduğu noktalarda açığa çıkan zemin çarşak ve kaygan bir yapıda. Özellikle dalış malzemesi ile üzerinde hareket ederken emniyet almak ve ipe tutunmak gerekiyor.

SONUÇ:

Beyşehir Gölünde bulunan Pinarli Ada mağarası muhtemelen daha önceden fosil özelliğe ulaşmış bir mağara idi. Yüzeydeki göl suyu dipte kaynak suyu var. İçerisinde çoğunlukla kaynak suyu var. En üst 2mt göl suyu olarak analiz edildi. Sonrasında göl oluşurken çatlaklardan içeri giren göl suyu mağarayı oluşturdu. Dipteki kaynak suyu daha asidik, kayaçlarda aşınma izleri var. Göl suyu içeri girmeden evvel de içeride su oluşmuş olmalı. Bu bağlamda içeride 3 farklı noktadan alınan su örnekleri Hacettepe Üniversitesinden Sayın Serdar Bayari’ye gönderildi.

’’ Analiz sonuçlarına göre 3 su da benzer tipte ama 6m ile 9m birbirine daha çok benziyor. Bu pH değerlerine göre de bunlar göl suyu olmaktan çok yeraltı suyuna benziyor. O bölgede göle doğru güçlü bir yeraltı suyu akışı olmalı.’’ (Serdar Bayari)

‘’ Sadece bulanıklık ve sıcaklık profiline göre gol suyunun 2.5-3m seviyesinin üzerinde olduğunu tahmin edebilirim. Dip gayet berrak idi, 30+m görüş vardı. Yüzeyde 5-10m görüş. Gol suyu içeri serbest girebiliyor, içerideki su seviyesini sonuçta göl belirliyor, hatta içerde yaşayan balıklar bile var. Fakat buna rağmen iki farklı suyun karışamaması enteresan bir durum. Dediğiniz gibi dipten bir çıkış olmasa herhalde bu mümkün olamazdı. (yüzey 15, dip 13 derece) daha soğuk yeraltı suyunun dipten gelerek yüzeydeki sıcak göl suyunu karıştırmadan kaldırması sonucu bu denge korunuyor olabilir.’’(Doruk Dündar)

 Mağara tabanında hiç bozulmamış özellikte çamur-kalker karışımı sertleşmiş bir tabaka mevcut(1). Bu alanda ileride çamur karotu alınması çalışması yapılabilir. Mağara Doğu-Batı ekseninde gelişmiş olup en derin yeri olarak 10 metre ölçülmüştür. Henüz girilmeyen yan kollar mevcut iken, dip tabakasının korunması ve dar alan çalışması olacağından bu kısımlar sonraki dalışlara bırakılmıştır. Toplam uzunlık 118.5 metre olarak ölçülmüştür. 3 büyük hol ve bu kısımlara geçişlerde dar alanların olduğu mağarada bir kaç farklı noktada Beyşehir gölünde yaşayan yerel bir tatlı su balığı olan ‘Dişli’ tespit edilmiştir.(2) Mağaranın ilk giriş kısmı kuru pasaj şeklinde 7 metrelik çarşak bir iniş ile başlamaktadır. Bu bölüme dalış malzemeleri sırtta yada ip ile sarkıtılarak ama her zaman teknik ip döşemesi kullanılarak yapılmıştır.(3) Mağaranın ikinci holü içerisinde tavanda oluşan bir hava celbi vardır. Mağaranın eski dönemlerinden kalma sarkıt ve dikitler su içerisinde içeride gözükmektedir.(4) Ayrıca mağara tabanında görülen çukurların muhteviyatı tam anlaşılamamıştır.(5)

https://docplayer.biz.tr/55028388-Beysehir-golu-ne-dokulen-akarsulardaki-lokal-endemik-balik-turu-cobitis-bilseli-battalgil-1942-nin-koruma-biyolojisi-neziha-yagmur-kumser.html#show_full_text

https://www.researchgate.net/publication/257816502_A_review_of_the_genus_Cobitis_in_Turkey_Pisces_Ostariophysi_Cobitidae

 

Acil durum uygulamaları: Yedek hava tüpleri, yedek %100 oksijen tüpü ilave ip ve teknik malzeme hazır bulundurulmuştur. Bir dalıcı sürekli dışarıda beklemiştir.

.

Raporu Hazırlayanlar: Ali Hakan Eğilmez,Doruk Dündar, Ali Ethem Keskin(AEK,AHE,DD)*

Fotoğraf : Ali Hakan Eğilmez

 

 

 

 

 

 

Bize Ulaşın


Sosyal Medyada Biz

Bizi Takip Etmeyi Unutmayın !

İletişim

Email : hakan[et]divebubbleclub.com

Telefon : 0212 264 57 74

Adres :

İstinye mahallesi, Koru Caddesi No 4/2 Sarıyer İstanbul pk. 34460.