Gülpınar Batığını ilk defa görüntüledik


Gülpınar Batığı:

18-19 Mayıs 2019 tarihinde ilk defa daldığımız batığın hikayesinin yanı sıra bizdeki hikayenin geri kalanı nasıl oldu sorusu arka plan hikayelerini anlatmaktaki önemi hatırlattı. Bir batığın keşfi ilk defa dalınacak olması, hazırlığı, heyecanı ve sonrası tarif edilmez duygular yaşatıyor insana.

Uzun zamandır bölgede dalışlar yaptığımızdan bu bölgeyi iyi bilen Derya kaptanın bize ilettiği bilgiler doğrultusunda Gürpınar açıklarında(4,5 mil) bir batık olduğunu ve bu batığa daha önce kapsamlı olarak dalınmadığından ve görüntüsünün olmadığından bahsetmişti. Batığın derinliği 75 metre olduğu için teknik dalış kapsamında trimiks(3’lü karışım) hazırlayarak olası narkoz etkilerini sanki 30 metre civarında yaşıyormuşuz gibi ayarladık. Uzayan dekolarımızı yüksek oran oksijen içeren nitroks karışımlar ile kısalttık. Bu tarz dalışların hazırlık aşaması kompleks tüp dolumlarını hazırlamaktan geçiyor. 4 dalıcının 18 tüpüne farklı karışımları farklı oranlarda ayarlamak işin bir başka teknik uzmanlık isteyen kısmı oluyor. Bu hazırlık aşaması 4 güne kadar çıkabiliyor. İşin bir de maliyet problemi var. Helyum gazı çok pahalı olduğundan boş tüpler yerine daha önceden kullanılmış içlerinde farklı oranlarda trimiks kalmış tüplere ayrı ayrı hesaplanarak aktarım söz konusu. Tüm işlemler matematik içerdiğinden herhangi bir boost sistemi kullanılmadan yapılmış oldu. Dalışın teknik raporu ayrı bir yerde yazılı bulunmakta.

Batık için planlarımızı 1 sene önceden hazırlayarak her aşamasında yerli ve milli imkanlar ile 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramında dalışları gerçekleştirdik.

Lafı çok dolandırmadan Cüneyt Sivri, Barkın İren, Tolga Saraç, Ali Hakan Eğilmez’den oluşan Abzu teknik dalış ekibinin çekmiş olduğu görüntüleri izleyebileceğiniz linki de ekleyerek hafızalarımızı tazeleyelim.

https://www.youtube.com/watch?v=41MYKt-7-9I&t=503s

 

Batık İle ilgili Bilgiler:

Görüntülenen batığın ilk tespitlere göre 1940-1950 sene aralığında batmış olabileceği bilgisine ulaştık. Batık yanarak battığından, ambarlarında bulunan varillerden yakıt taşımakta olduğu düşünmekteyiz. Yapım yılı olarak 1920-1930 seneleri olsa gerek. Daha önceden batığa teknik dalış kapsamında dalan olmadığından ilk defa uzun süreli görüntülerini alma imkanı oldu. Balıkçıların olta balıkçılığı kapsamında bildikleri batık 68-74 metre derinliğinde olup yaklaşık 60 metre uzunluğunda karpuz kıç bütünlüğüne sahip, üzerinde dizel makinelerin olduğu(sonradan eklenmiş olabilir) sağ sinyal ışık lambasının hala üzerinde olduğu tek parça halinde bulunmaktadır. Batık zemin üzerine düzgün bir biçimde batmış olup, iç ambarlarına kısmen girilebilmektedir.

 

Yazı: Ali Hakan Eğilmez

 

Bize Ulaşın


Sosyal Medyada Biz

Bizi Takip Etmeyi Unutmayın !

İletişim

Email : hakan[et]divebubbleclub.com

Telefon : 0212 264 57 74

Adres :

İstinye mahallesi, Koru Caddesi No 4/2 Sarıyer İstanbul pk. 34460.