THISLEGORM BATIK


http://www.youtube.com/watch?v=JjhXNhuM6qY&feature=youtu.be

THISLEGORM

Thislegorm isminin anlamı mavidevedikeni anlamına geliyor. 126.5 metre boyunda 4898 ton ağırlığındaki gemi , 10 knot hızını sağlayan 1860 beygir gücündeki üç adet buhar kazanına sahip olup , Albyn line şirketine kayıtlı İngiliz kargo gemisidir. Mayıs 1941’de İskoçya Glasgow limanından içinde savaş gereçleri ve cephane yüklü olarak demir aldı. Hedefi O an mısırda bulunan İngiliz 8ci ordusuydu. Ama hedefine ulaşamadan kızıldenizin gubal bölgesinde 5-6 kasım tarihinde Girit’teki üslerinden havalanan  iki adet alman yapımı Heinkel He 111 bombardıman uçağının saldırısına uğradı. İki adet bomba savaş yüklü cephanenin bulunduğu teknenin 4 numaralı kıç ambarı tarafına isabet etti. Büyük bir gürültüyle infilak eden teknenin, kıç tarafında güverteye bağlı bulunan  126 tonluk locomotifi  uzağa fılatırken tekne 30 metre derinliğe battı. Kaptan ve mürettabın büyük kısmı Hms Carlisle tarafından  kurtalırırken 9 denizci tekneyle beraber sulara gömüldü.
1955 senesinde Jacques Cousteau tarafından keşfedilen batıkla ilgili bilgiler 1956 senesinde National geografi dergisinde yayınlandı ancak teknenin koordinatları yanlış alındığından geçen 40 sene boyunca bir daha bulunamadı taa ki 1992 senesinde İsrailli bir kaptan teknenin yerini doğru keşfedene kadar. Kısa bir süre içinde Thislegorm dünya çapında dalıcıların dalış yapmak istedikleri ve en çok dalış yapılan savaş batığı oldu.
Ras Mohammed burnından yaklaşık 19.2 mil , sharm el sheik’ten 31 mil uzakta bulunan bulunan batığı lokalize etmek bazen zor olmaktadır . Üst yapısı suyun içinde kaldığından gps kullanılarak yaklaşık yer tespiti yapmak mümkün olmaktadır.
Batığa dalış yapmak için dalış tekneleriniz baş ve kıç taraflarına iki adet halat bağlamaları gerekmektedir. Bu işlem yaklaşık 15 dakika almaktadır. İlkbaşlarda yanlış yapılan bağlamalar sonucunda batıktan ciddi miktarda parça kopmuştur. Batığa genelde iki adet dalış yapılmaktadır ilk dalışta büyük patlamanın yaşandığı kıç taraf ki burada pervane ve savunma topu görülebilir , derinlik olarakta 26 metreye ulaşılır.batığın etrafı dolaşılmaya başlandığında  4 numaralı ambarda bulunan bren carrier mk 2 tankı, bombaları insutu(battığı andaki ilk hali) pozisyonunda görülebilir.
Stainer 8 f lokomotiflerinden biri batığın 30 metre açığında kum üstünde güney batı istikametinde bulunmaktadır. Kıç taraftan orta güvertede bulunan 3 numaralı ambara ulaşıldığında buranın teknenin kömür deposu olduğu görülür. Devamında kaptan köşkü ve köprü bulunur . Köprünün arkasında iki numaralı ambar girişi , güvertesinde lokomotiflerin kömür vagonları görülebilir.
İki adet vinç bir numaralı ambarın girişinde bulunur.
Batığın penetrasyon dalışı(içine girme) ikinci dalıştır bu dalışta yaklaşık 22 metre derinlik ve 45 dakikalık bir dolaşma vardır. Bu gezi esnasında geçeceğiniz en geniş yer 1.5 metredir, ve karanlıktır. 1,2, ve 3 nolu ambarların içinde bulunun savaş gereçleri sırasıyla görülebilir.
Ambar 3: burada kömür deposu bulunur ve iki nolu ambara geçiş imkanı bulunur.
Ambar 2. iki bölüme ayrılır üst ve alt sıra olarak ikiye ayrılır üst sırada wot 2 ford kamyonları ,bedford oy ve mw kamyonları artı morris marka cs 8 cipleri bulunur. Ayrıca BS W-M20 ve Norton 16h motorsikletleri görülebilir. Aşağı sırada ise treyler’ler uçak kanat yedek parçaları sancak tarafında bedford kamyonlar ve norton h16 motorsikletler ve kauçuk botlar bulunur.
Ambar1: iki numaralı ambardan geçerek içine girilir içeride Matcless g3l ve norton 16 h marka motorsikletler, uçak motorları, ilaçlar, lee enfield mk 3 marka tüfekler ve elektrik jenaratörleri bulunur.
Bu kadar yoğun dalış yapılan batığın korunmasıda zaman içerisinde zor olmaktadır dalıcıların bıraktığı hava kabarcıkları batığın ölü bölümlerinde birikerek korozyonu hızlandırmaktadır, yada ufak tefek alınan parçalar batığın tarihsel değerine zarar vermektedir. İkinci dünya savaşından kalan açık bir savaş müzesi niteliğinde olan bu batık giza piramitlerinden daha fazla gelir bırakmaktadır.
Bu sebebten zaman zaman batığı koruma kaygısıyla batığın aletli dalışlara kapatılması yada sınırlama getirilmesi tartışılmaktadır. Bu sebebten dolayı batığa dalış yapan dalıcıları şanslı sayabiliriz

Çeviren Ali Hakan Eğilmez
Kaynak.Sınai Diving Guide Volume 1 2005

Bize Ulaşın


Sosyal Medyada Biz

Bizi Takip Etmeyi Unutmayın !

İletişim

Email : hakan[et]divebubbleclub.com

Telefon : 0212 264 57 74

Adres :

İstinye mahallesi, Koru Caddesi No 4/2 Sarıyer İstanbul pk. 34460.