ALİŞAHİN PINARI/MAĞARASI SİFONU RAPORU
- GEZİNİN YAPILDIĞI:
Mağaranın ismi: Alişahin
Bulunduğu mevkii: Aksicim
Köy: Aksicim
İlçe: Vize
İl : Kırklareli
Gezi Tarihi : 27 Kasım 2011- 20 Aralık 2019
- KATILANLAR:
- Ali Hakan Eğilmez(AHE) Galeri-Aspeg-İtumak, Sencer Çoltu(SÇ)Bümad, Ahmet Şener(AŞ)Bümad, Özgün Sarısoy(ÖS)İtumak, Volkan Türkay(VT)Aspeg, Oktay Pöhrenk(OP),Aspeg Emre Can Güzel(ECG.) İtumak
3.GEZİLERİN AMACI: Daha önce Sifon kısmına kadar Mta tarafından haritası çizilen mağaranın potansiyelinin ortaya çıkarılması.
- RESMİ MAKAMLARA BİLGİ VERİLMESİ: Verilmemiştir.
- ULAŞIM: Katılımcılar kendi araçlarıyla ulaşımı gerçekleştirmişlerdir.
- KAMP DURUMU: Günübirlik yapılmıştır.
- ASILSIZ MAĞARA İHBARLARI: yoktur.
- GİRİLEN MAĞARALAR:
Yaklaşık 8 sene boyunca, farklı tarihlerde günü birlik geziler dahilinde 11 defa mağaraya gelinip çalışılmıştır. 2011 senesindeki ilk gezide ikinci sifonu geçen(AHE,SÇ,AŞ) durum tespiti yapıp hat döşemişlerdir. Bu gezide mağaranın devam ettiğini AŞ belirtmiştir. Sonraki gezilere bir kere olmak üzere OP,VT katılarak birinci sifonu geçerek arka bölümde ölçüm çalışmalarında bulunmuşlardır. AHE, SÇ son noktaların ölçümü yapmışlardır.Yeni yapılan haritada gözüken birinci sifon aktif zamanlarda 10 metrelik bir sifona dönüşmekte olup, bir çalışmada tavan ile su yüzeyi arasında 15cm boşluk bırakmıştır. Birinci sifonu geçen, ÖS, ECG, Bİ, İkinci sifon başına kadar malzeme taşıma desteği sağlamışlardır. Mağaranın ağız kısmına yapılan dar bir set üzerinden girildikten sonra sifonlara kadar su içinden yürünerek gidilir. Birinci sifona hat döşendikten sonra, ikinci sifon yaklaşık 50 metre uzunluğunda dar ve genelde görüşün sıfır olduğu bir ortam sağlar. İkinci sifonun çıkışında dalış ekipmanları bırakıldıktan sonra yaklaşık 20 metrelik tavan yüksekliği 40 cm olan bölümden geçilerek mağaranın bir üst katına çıkılır. Bu kattan itibaren tavan yüksekliği 1-1,5 metre genişlik 3-5 metre olacak şekilde ve sürekli su gelen bir yapıda mağaranın sonundaki sifonlara ulaşılır. Burada sifonlar alçak bir tavan arasından kaybolmaktadır. Sonraki çalışmalarda buraya taşınacak malzeme ile dalış yapılabilir. Ancak uzun süre gerektiği için içeride mağara kampı yapılması gerekir. Mağaranın sifon arkası bölümünde çok güzel oluşumlar vardır. Çekilen videolarda bunları görmek mümkündür. Mağaranın uzunluğu 920 metreyi geçmektedir. İstikamet olarak Aksicim köyünün altında bir noktaya devam etmektedir. Yakındaki Yenesu mağarasını hatırlatan bir formatta gelişmiş olan bu mağaranın, bölgenin önemli bir su kaynağını oluşturduğu barizdir.
9.Biyospeleolojik Notlar: Yoktur
10.Arkeolojik Notlar: Yoktur
- DEĞERLENDİRİLMEYEN İHBARLAR: Yoktur.
- KAZA VEYA KAZAYA RAMAK KALMA DURUMLARI: Herhangi bir kaza yaşanmamıştır. Kazaya ramak kalma durumları olarak AHE’nin sifon içinde regülatör hortumu kayaya takılarak çıkmıştır. Yedek regülatör ile dalışa devam etmiştir. iki kişide hipotermi öncesi bulgular oluştuğundan çalışmayı yarıda kesip mağara dışına çıkmıştır.
- VİDEO LİNKLERİ: https://www.youtube.com/watch?v=YMTUgNx9-oc
https://www.youtube.com/watch?v=WdpZL-nR5k4&t=23s
https://www.youtube.com/watch?v=S334YRhYgnM&t=22s
- KİŞİLERİN MAĞARADA GEÇİRDİKLERİ TOPLAM SÜRE: 11 gezi, ortalama 4 saat(44 saat) 60 dalış
- JEOLOJİK NOTLAR:
- MAĞARA HARİTASI:
17.RAPORU DÜZENLEYEN KİŞİ: Ali Hakan Eğilmez